Česneková pomazánka
- nastrouhat cca 200 g tvrdého sýra (Eidam)
- rozmíchat s měkkým tvarohem
- prolisovat cca půl hlavy čeneku
- přidat lžičku kremžské hořčice
- přidat majolku (aby to šlo mazat)
Když to přeženeš s česnekem, zkus do toho nalít trochu mléka. Chuť by se měla lehce zneutralizovat.
Vajíčková pomazánka
Ingredience: vajíčka, cibule, tavený sýr (Lipno, nebo prostě jakýkoli neochucený sýr), kremžská hořčice, majolka
- 8 vajec dát vařit na tvrdo, pak oddělit žloutky od bílků
- žloutky promíchat s menší cibulí, nakrájenou na minikostičky
- přimíchat trošku kremžské hořčice (půl lžičky)
- přimíchat tavený sýr (asi 4 kousky Lipna, Veselá kráva asi víc kousků)
- pořádně promíchat, až vznikne šlichta
- do šlichty pak nastrouhat nahrubo bílky a podle potřeby přidat majolku, aby se hmota spojila
Rajská omáčka
- na tuku zpěnit do zesklovatění nasekanou cibuli
- přidat bobkový list (jeden), tymián, nové koření a kuličku pepře
- zasypat moukou, krátce osmahnout, osolit
- přidat rajský protlak, zamíchat a pak přilít vodu (nebo vývar)
- důkladně míchat, dobře provařit, stále míchat
- uvařenou omáčku dochutit cukrem a citronovou šťávou
- (podle chuti můžeme zjemnit lžící sladké nebo zakysné smetany)
Rýže s pórkem
Ingredience: 300 g rýže (prostě zhruba 1 hrneček rýže, aby se to vešlo do kastrolu), sůl, 1 velká cibule, 3 lžičky oleje, 400 g pórku, 1 menší mrkev, lžička másla, zelená nať
- rýži přebrat od šutrů, dát do hrnce a spařit vařící vodou
- na oleji zpěnit drobně nakrájenou cibuli, přidat spařeou rýži, maličko opražit (1 - 2 min.), osolit, zalít cca 3 hrnkama vody, přiklopit a dát dusit
- očištěný pórek nakrájet na kolečka, dát do kastrolu spolu s kouskem očištné, na hrubo nastrouhané mrkve, přidat kousek másla, osolit, trochu podlít vodou a krátce podusit
- nechat vysmahnout šťávu a smíchat s rýží
- na talíři posypat strouhaným sýrem a sekanou zelenou natí
K tomu salát nebo kompot.
Je to spíš takový zdravý oběd pro předškolní dítě ...
Bramborová kašeeee
- navařit kopec brambor
- brambory slít, přidat k nim kousek másla a přilít trochu mléka
- a šťoucháááát
Bramborááááák
- nastrouhat nahrubo kopec oloupaných syrových brambor
- nastrouhané brambory osolit
- přidat do toho trochu hladké mouky
- rozklepnout do toho ještě zhruba dvě vajíčka
- chrstnout do toho ještě majoránku (s majoránkou není nutno šetřit)
- strašně důkladně to promíchat
- někdo přidává třeba ještě na drobné kostičky nakrájený točený salám
- všechno hezky promíchat (mouka a vajíčka by to měly spojit hezky dohromady)
Rozpálit pánev s olejem (oleje cca 1 cm po celé pánvi).
Do rozpáleného oleje přidáváme bramborákové těsto a smažíme dozlatova z obou stran.